3. EXE Cup - 6. soutěž (S1600)

21.01.2013 21:12

3. EXE Cup - 6. soutěž (S1600)

V týdnu od 14. do 20. ledna byla naplánovaná již šestá soutěž třetího EXE Cupu. V předchozích pěti soutěžích jsme zatím poznali tři různé vítěze a tabulka jezdců je zatím pořádně vyrovnaná. A jak, že se dařilo borcům z EXE Rally teamu, tentokrát s nejvýkonnějšími předohraby?

Soutěž zahajovalo sněhové Peklo a že to byl nářez hned ze začátku. Tři jezdci z celkových dvanácti se hned rozbili a putovali do Superrally. První sedmička se pak poskládala do necelých třiceti sekund a na špici se usadil hostující Václav GORNER. Nejlepší "Exákem" byl zatím Radim HRSTKA, ale jen tak tak. Na záda mu dýchal Pavel POLÁK. A že Pavel ještě vystrčí růžky, to muselo být jasné každému, kdo se účastnil předchozích soutěží.

A to se také stalo hned na další sněhové RZ. Pavel Radima přeskočil o 10 sekund a začal si brousit zuby na celkové prvenství. Druhá RZ nevyšla Jirkovi KUBÍČKOVI, kterému skočili do cesty nepozorní diváci a skončilo to havárií a velkou časovou ztrátou. Ošklivě boural také Jan NĚMEC, kterému po chybě v rozpisu a havárii praskla vodní pumpa a na třetí RZ chtě nechtě putoval také do Superrally.

Na třetí RZ putoval do Superrally také další střelec EXE Teamu Patrik VAŘEKA. Hodně se trápil Standa HRONEC, ale narozdíl od jiných stále pokračoval po svých. Na čele se nic nezměnilo, ale Radim HRSTKA přece jen začal trochu ztrácet na vedoucí dvojici POLÁK + GORNER.

Na RZ 4 se však stalo něco nevídaného. Václav GORNER srazil na přejezdu losa a s otřesem mozku musel odstoupit z první pozice. Na té se tak s pořádným náskokem 42 sekund zabydlel Pavel POLÁK. Jiří KUBÍČEK hodně bojoval s opotřebovanými pneumatikami, ale nakonec zajel přesvědčivě pro druhý nejrychlejší čas v RZ. I díky tomu začal pomalu ale jistě vykukoval na stupně vítězů ze čtvrté pozice.

Do další rundy, tentokrát na šotolině, nastoupilo celkem 11 borců, ale hned první RZ dokončilo jen 8. Definitivní stopku dostal Jan NĚMEC poté, co mu po drobné havárii shořelo celé auto. Do dalších závodů tak již nenastoupí, protože sponzoři odmítli věnovat peníze na nový vůz. Na RZ5 se měnilo pořadí na bronzovém place, i když jen o devět setin sekundy. Standu HRONCE předehnal Jirka KUBÍČEK a bylo jasné, že tady bude ještě zuřit pořádný boj. Pavel POLÁK na první místě se s náskokem již přes minutu mohl začít těšit na šampáňo.

Zbylé tři šotolinové RZ znamenaly stabilizaci pořadí a vypadalo to, že je po závodě. Jenže na Sieversdorfu (RZ 9) se Pavlu POLÁKOVI zbláznilo auto, vynechávala převodovka, nefungovalo řízení a jak sám v cíli řekl, nedalo se s tím jet. I díky nešťastné havárii Radima HRSTKY se zatím udržel na prvním místě. Jirka KUBÍČEK se tak konečně posunul na druhé místo následovaný Standou HRONCEM na místě třetím. Na RZ 10 však Pavlova Fiesta stále zlobila, více než polovina vyjetého náskoku byla ta tam a ještě se mohlo leccos změnit. Opotřebované pneumatiky mezitím trápily Jirku KUBÍČKA a vyjel mimo trať. O druhé místo ale nepřišel.

Na RZ 11 se Pavlovo auto zase vzpamatovalo a RZ 12 už opět vyhrál. Na okruhu v Sosnové už si nenechal šanci vzít a dojel si pro suverénní vítězství - již třetí v řadě. Jiří KUBÍČEK si mohl dojet s příjemným náskokem pro další stříbro do sbírky, ale chyboval a okruhovou RZ nedokončil. Díky Superrally ještě mohl být rád za třetí místo. Na druhé místo se tak nakonec zaslouženě propracoval Stanislav HRONEC, pro kterého jde zatím o nejlepší výsledek v letošní sezóně. Pro čtvrtou pozici si dojel po stabilním výkonu bez havárie Miroslav JEŘÁBEK.

Celkem soutěž dokončilo 11 posádek. Další kolo EXE Cupu je již za dveřmi. Zabojují jezdci o celkové vítězství, nebo budou bojovat již jen o druhé místo a o titulu je rozhodnuto? Necháme se překvapit.